fbpx
Team 7H Fishing

Seriöst fiske med Team 7H Fishing

Fisketävlingen Sverigegäddan vår 2021 är avklarad, det utvecklade sig till en riktig nagelbitare där MVS-sponsrade laget Team 7h Fishing genom två sena fångster lyckades knipa första platsen med en marginal på 4 centimeter. Så här säger Daniel Liberg om teamet, vilken som är favoritfisken och hur han ser på den senaste tidens framgångar.

När startades klubben?
– Team 7H Fishing grundades under hösten 2018 i Sjuhärad. Anledningen till att vi startade ett fiske-team var för att intresset för tävlingsfisket ökade ordentligt. För att vara med och delta i olika tävlingar krävs att man har ett lagnamn. Vi hade haft planerna att starta ett lag under en längre tid men kunde aldrig riktigt bestämma oss för vad vi skulle kalla oss. Någon av oss kläckte plötsligt ur sig just ”Team 7H Fishing”, vilket vi tyckte lät väldigt bra.

Hur många är ni?
– Idag är vi fem stycken medlemmar. Det är Daniel Liberg, Jonas Flood, Gustav Liberg, Linus Liberg och Simon Oscarsson. Tidigare har vi varit upp till nio stycken, men vi kände någonstans att vi ville tillbaka till vad vi var från början. Det är alltid enklare att ta hänsyn till fem viljor istället för nio dessutom. Däremot pratar vi ofta om framtiden och vad som händer. Där är det inte omöjligt att vi kan ge plats åt ytterligare någon enstaka person som brinner för sportfisket på samma sätt som oss. Men vi ska också tillägga att vi gärna hjälper till för de som snappat upp sportfisket som intresse. När det finns tid och möjlighet är det ingen omöjlighet att få följa med oss ut på ett spännande fiskepass.

Vilken är din favoritfisk?
– Min absoluta favoritfisk idag är gädda. Det är en fantastiskt rolig fisk att fiska efter och är även känd som den största rovfisken i våra insjöar. Det som är speciellt roligt med att fiska gädda är framför allt de riktigt brutala huggen, samtidigt som man har goda möjligheter att fånga något riktigt stort. Men det krävs en hel del för att bli en skicklig gäddfiskare. Man behöver känna till gäddans beteende i just den sjön man fiskar i för att lyckas bra. Om man tar reda på vad det finns för betesfisk, exempelvis mört, brax, abbore eller löja, och deras levnadsmönster i sjön man fiskar i, så har man goda chanser att fånga fina gäddor, eftersom att gäddan ofta håller sig i närheten av dessa fiskar.

Finns det någon fisk ni tar upp och inte släpper tillbaka?
– Det är mycket sällan vi inte släpper tillbaka våra fångster, men de enstaka gångerna det händer så är det iså fall gös. Gösen är den absolut godaste matfisken från våra insjöar om jag får säga det själv. Många undrar varför man släpper tillbaka fisken man fångar, och i korthet handlar det om ett hållbart fiske. En stor gädda exempelvis är en mycket viktig fisk för beståndet i just den sjön den lever i. Den har generna att bli stor, vilket innebär att dess avkommor också får anlagen att växa till stora fiskar. Stora fiskar behövs eftersom de måste hålla efter de mindre fiskarna och på så sätt har de en betydande roll i det marina ekosystemet.

Ni tävlar en del, hur har det gått för er?
– Det stämmer att vi tävlar mycket i sportfiske. Än så länge i år har vi varit iväg på tre tävlingar. Den första var Distriktsmästerskapen i gäddfiske i Jönköpings län. Där vann vi och lyckades därför ta oss till SM-final i gäddfiske som går nästa år. Vi är också med i en större tävling som heter SportFishMasters. Den består av flera kval varje år i olika sjöar. Och där behöver man kvala sig till en plats till den stora finalen som är i oktober. Vi var med ganska nyligen och hamnade på fjärde plats av 32 lag och därmed gick vi vidare till final. Sist men inte minst så hade vi den stora tävlingen ”Sverigegäddan” med hela 354 lag anmälda. Den lyckades vi också vinna, så vi har haft vind i seglen i år!

Har ni någon som är den uttalade mästerfiskaren i teamet?
– Känslig fråga det där… Vi kompletterar varandra oerhört bra och vi har alla våra olika saker vi är bra på. Gustav exempelvis är en riktig nörd när det gäller den elektroniska utrustningen medan Jonas är en riktig rackare på att studera sjökort och planera vart vi ska lägga våran tid när vi fiskar. Men när det kommer till just själva fisket är det nog ingen av oss som är bättre än den andra på att kasta ut ett bete och fiska hem det på rätt sätt för att fånga fisk.

Vad ska man tänka på som nybörjare när det kommer till utrustning?
– Det beror lite på vad man vill med fisket. Många tänker sig att man ska köpa ett fiskespö som man kan fiska ”allt” med. Men det är sällan det finns något som passar till allt. Ett spö som är bra för att fiska abborre med är sällan bra att fiska gädda med eller tvärtom. Så fundera lite extra på om det är någon speciell fisk du verkligen vill fiska efter, och börja med det fisket, och se till att köpa utrustning som du vet att du kommer vara nöjd med under en längre tid. Något som jag själv tycker är extra viktigt är att man ser till att ha allting för att kunna hantera fisken på ett skonsamt sätt. Se till att ha en bra håv, en lång och bra tång för avkrokning av fisken, en mycket bra kraftavbitare om du behöver klippa av krokarna (en sådan används oftast om krokarna sitter riktigt illa i fisken och det är svårt att få ut dem utan skada, då vill man kunna klippa av dem för att få ut dem på ett säkrare sätt). Sist men inte minst, våg och måttband.

Till sist, om ni ska rekommendera något ur MVS sortiment, vad blir det?
– Li-ion startbatteriet MX100-20 och ljudsystemet från KICKER som är en överlägsen favorit!